Mediat italiane: Mafia shqiptare është fuqizuar më shumë se kurrë, po e largon ‘Ndranghetën nga monopoli i kokainës së Amerikës së Jugut

Roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më shumë se kurrë.
Featured image of article: Mediat italiane: Mafia shqiptare është fuqizuar më shumë se kurrë, po e largon ‘Ndranghetën nga monopoli i kokainës së Amerikës së Jugut


ITALI– Mediat italiane i kanë dedikuar një tjetër artikull krimit të organizuar në Shqipëri, për të cilin shkruan se po kthehet në një konkurent të fortë edhe për klanin Italian ‘Ndrangheta. Europa Today shkruan se tregu për të cilin shqiptarët konkurrojnë është mjaft fitimprurës duke marrë parasysh se konsumi i pluhurit të bardhë është rritur për më shumë se një dekadë në Evropën Perëndimore Qendrore. Sipas medias italiane, me kalimin e viteve ‘Ndrangheta ka humbur pozicionin e saj, gati monopol në Amerikën Latine, gjithashtu për shkak të kriminalitetit kolumbian që është afruar me Shqipërinë. Sipas artikullit, roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më shumë se kurrë.
Artikulli i plotë
artikulli.pngArtikulli
‘Ndrangheta ka një konkurrent të ri në tregun e kokainës në Evropë: krimi i organizuar shqiptar po përpiqet të minojë dominimin e atij kalabrez, duke krijuar lidhje gjithnjë e më të forta me kartelet kolumbiane. Dhe tregu për të cilin ata konkurrojnë është mjaft fitimprurës duke marrë parasysh se konsumimi i pluhurit të bardhë është rritur prej më shumë se një dekade në Evropën Perëndimore Qendrore. Sipas vlerësimeve të fundit, përdoruesit e tij të rregullt janë afërsisht 4.4 milion: kjo e bën substancën, drogën e dytë më të përdorur në kontinent. Sipas Qendrës Evropiane të Monitorimit për Droga dhe Varësi nga Droga (EMCDDA), 18 milionë evropianë midis moshës 18 dhe 64 vjeç e kanë përdorur atë të paktën një herë në jetën e tyre, në mesin e konsumatorëve 2.2 milionë janë midis 15 dhe 34 vjeç. Mosha mesatare e konsumit të parë është rreth 23 vjeç.
Trafikun e kokainës
Në raportin e tij të fundit “Kokaina Insights“, Europol, agjencia evropiane për luftën kundër krimit, shpjegon se shumica e kokainës së pranishme në Evropë është e importuar dhe se prodhimi vendor është pothuajse inekzistent. Kolumbia vazhdon të jetë furnizuesi kryesor evropian, me rolin e Brazilit që është duke u rritur gjithnjë e më shumë. Ky i fundit është bërë vendi me numrin më të madh të dërgesave në Belgjikë, qendra e re evropiane së bashku me Hollandën. Ardhja e kokainës në kontinent është e mundur falë koordinimit midis karteleve të Amerikës së Jugut dhe atyre me bazë në Evropë. Raporti i Europol thekson se detyra e karteleve është padyshim e lidhur me prodhimin, ndërsa ajo e rrjeteve kriminale evropiane kryesisht me furnizimin me shumicë, por që ato nuk përfshihen gjithmonë në shpërndarjen me pakicë. Këto organizata gjithashtu merren me korrupsionin e personelit që punon në porte.

Roli i ‘Ndrangheta në Amerikën Latine
Që nga fillimi i viteve 1990, ‘Ndrangheta ka luajtur një rol vendimtar në menaxhimin e trafikimit të kokainës midis Amerikës së Jugut dhe Evropës. Ata ishin ata që kishin kontaktet më të ngushta me Kartelin Cali, të cilët menaxhuan importet dhe mbajtën rolin e furnizuesve me shumicë, duke furnizuar gjithashtu drogën për organizatat e tjera kriminale që më pas morën përgjegjësinë për shitjen. Sipas raportit, ‘Ndrangheta është ndër rrjetet më të krijuara të krimit të organizuar që “punon” në fushën e trafikimit të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë dhe Amerikën e Veriut dhe e ka arritur këtë rezultat falë një rrjeti përfaqësuesish që jetojnë në Amerikën Latine dhe të cilët janë të përfshirë në “negociimin e blerjeve, organizimin dhe mbikëqyrjen e dërgesave dhe mbikëqyrjen e pagesave”.

Humbja e monopolit
Por me kalimin e viteve ‘Ndrangheta ka humbur pozicionin e saj gati monopol në Amerikën Latine, gjithashtu për shkak të copëzimit të peizazhit kriminal kolumbian. Në fakt, ka dy momente kryesore në të cilat ‘Ndrangheta ka humbur më shumë fuqi. E para daton në 2006 dhe u shkaktua nga shpërbërja e grupit paramilitar të ekstremit të djathtë AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), një grup me të cilin organizata mafioze kishte krijuar një lidhje shumë të fortë. “Shpërbërja e AUC është vlerësuar si shkaktari që çoi ‘Ndrangheta të humbasë monopolin e saj në tregtinë transatlantike të kokainës. Rreth të njëjtës kohë, janë shfaqur indikacione se’ Ndrangheta po krijon lidhje me grupet e krimit të organizuar. Meksikan,” thekson raporti.
Ndërsa Brazili u shfaq më pas si një pikënisje kryesore për trafikimin e kokainës nga Amerika Latine në Evropë, ‘Ndrangheta krijoi një prani atje gjithashtu për të siguruar rrjedhjen e kokainës në tregjet e destinacionit.

Momenti i dytë në të cilin pati një humbje tregtare në organizatë është viti 2016, viti në të cilin u nënshkrua marrëveshja e paqes midis qeverisë kolumbiane dhe guerilëve komunistë të Farc -Ep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo). Marrëveshja e paqes çoi në përfundimin e strukturës komanduese të integruar të FARC dhe shfaqjen e grupeve të ndryshme të copëtuara që ushtrojnë kontroll mbi rajone të ndryshme dhe prodhimin e kokainës në to”, dhe ” dhe kjo ka bërë të mundur që organizatat e tjera kriminale ndërkombëtare të hyjnë në lojë. Ky është rasti i atyre që vijnë nga Shqipëria, Belgjika, Franca dhe Turqia. dhe kjo i ka dhënë mundësinë organizatave të tjera kriminale ndërkombëtare të hyjnë në lojë. Ky është rasti i atyre që vijnë nga Shqipëria, Belgjika, Franca dhe Turqia.

Grupet shqiptare
Sipas raportit, roli që u luajt historikisht nga ‘Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më së shumti ndonjëherë. Sipas raportit të Europol, duket se këto shoqata tani janë në gjendje të menaxhojnë rrjete të mëdha shpërndarëse në Evropë me një shkallë të caktuar koordinimi transnacional dhe të krijojnë marrëdhënie të drejtpërdrejta me furnizuesit në Amerikën Latine. Që nga viti 2012, grupet shqipfolëse janë bërë jashtëzakonisht me ndikim në portet kryesore në Amerikën Latine (Venezuela, Brazil, Kolumbi dhe Ekuador) dhe në Evropë (Belgjikë, Holandë, Gjermani dhe Spanjë). Në vitin 2020, Europol së bashku me policinë nga vende të ndryshme përfunduan një operacion që synonte çmontimin e organizatës shqiptare ‘Kompania Bello’, një nga më aktivët në Evropë. Ajo që doli nga hetimi, i cili çoi në arrestimin e 104 individëve, është fakti se modeli i tyre i biznesit është jashtëzakonisht i sofistikuar. Sipas raportit, rrjeti i krimit ishte në gjendje të kontrollonte të gjithë zinxhirin e furnizimit. Në fakt, duke përdorur mjete të sofistikuara të komunikimit të koduar, kreu i bandës së organizatës – një shqiptar dyzetvjeçar me qendër në Ekuador – negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës në Amerikën e Jugut, organizoi dërgesa të mëdha të kokainës në portet kryesore në Evropë dhe, me ndihma e bashkëpunëtorëve me qendër në Itali, Holandë dhe Shqipëri, shpërndarje e organizuar në të gjithë Evropën.
Sipas raportit, rrjeti i krimit ishte në gjendje të kontrollonte të gjithë zinxhirin e furnizimit. Në fakt, duke përdorur mjete të sofistikuara të koduara të komunikimit, kreu i bandës – një shqiptar dyzet vjeçar me qendër në Ekuador – negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës në Amerikën e Jugut, organizoi dërgesa të mëdha të kokainës në portet kryesore në Evropë dhe, me ndihmën e të bashkëpunëtorëve me qendër në Itali, Holandë dhe Shqipëri, shpërndarje e organizuar në të gjithë Evropën.

“Degët” evropiane të karteleve
Prandaj trafiku evropian menaxhohet kryesisht nga organizata të bazuara në kontinent që bashkëpunojnë me kartelet e Amerikës së Jugut. Sidoqoftë, kartelet kanë krijuar gjithashtu “degë” evropiane, për të thënë kështu, për të menaxhuar më mirë dhe drejtpërdrejt biznesin e tyre në Kontinentin e Vjetër. Ky është rasti i të ashtuquajturve Oficinas de Cobro kolumbiane , rrjete kriminale “të cilat janë vendosur në vendet kryesore për tregtinë e kokainës në BE, si Spanja ose Hollanda. Këta përfaqësues të vegjël mbikëqyrin ardhjen e dërgesave, shpërndarjen tek klientët, mbledhjen e pagesave dhe lidhjen me ofruesit e shërbimeve të pastrimit të parave,” thuhet në raport.

Belgjika dhe Hollanda qendrat e reja të kokainës
Sa i përket hyrjes së kokainës në BE, qendrat kryesore të mbërritjes së substancës kanë ndryshuar. Deri në vitin 2016 ishte Spanja që mbante rekordin për ulje, por duke filluar nga viti 2017 Belgjika dhe Hollanda u bënë qendrat e reja, duke zëvendësuar vendin Iberik. Ka shumë ndryshime në botën e kokainës që kanë ndodhur vitet e fundit. Në vitin 2017, Stefan Kirsch, zëdhënës i drejtorit të përgjithshëm të shërbimit doganor gjerman, i tha redaksisë së Insight Crime se “ka një zhvendosje të qartë nga ngarkesat e vogla në të mëdha të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë”, duke deklaruar gjithashtu se ky ndryshim ka filluar në mesin e vitit 2016. Vitin e kaluar, 66 ton kokainë u kapën vetëm në portin e Antwerp, në 2013 ishin vetëm pesë. Në Roterdam, megjithatë, 33 tonë u kapën përsëri vitin e kaluar. Antwerp ka fituar rekordin për portin me trafikun më të madh të drogës në Evropë. Barcelona, nga ana tjetër, tani ka një rëndësi gjithnjë e më të madhe, me vetëm katër tonë të sekuestruar në vitin 2020. Sipas raportit “shumica e kokainës që mbërrin në Antwerp ndoshta është e destinuar për organizatat që veprojnë në Holandë, nga ku kokaina shpërndahet më tej në destinacionet e tjera evropiane. Belgjika raportoi se grupet etnike marokene dhe shqiptare, të cilat janë përfshirë në nxjerrjen e kokainës nga porti, kanë zgjeruar rolin e tyre në prokurimin e kokainës dhe në zhvillimin e kontakteve në kontaktet në jug Amerikën e Jugut.

/Dosja.al
 
Kur flasin dhe kta legena per mafien, te vjen tja fusesh vetes
Kane mbi 100 arganizata mafioze qe operojne ne te gjithe italiane
 
Mafja shqiptare asiher nuk do zhduket deri sa te jete gjalle njerzimi !
Ka nje problem. Cdo organizate kriminale quhet mafie. Ky eshte term i gabuar. Ekziston vetem nje mafie. Ajo siciliane, pra cosa nostra. Po te studjosh historin e mafies si lindi e ne vazhdim deri me ditet e sotme, do bindesh per kte
 
Prsh, vetem ne itali ka me qindra te tilla qe i quajn mafie. Duke filluar nga kamorra, ajo pulieze, bareze, kalabreze milaneze etj etj....jane pa fund por, asnjera nga keto nuk shkon as ne banjo pa aprovimin e cosa nostres. Pasi tashme kjo e fundit eshte vet qeveria. Dhe nuk operon vetem ne itali por ne te gjithe europen dhe me amerike
 
Ka nje problem. Cdo organizate kriminale quhet mafie. Ky eshte term i gabuar. Ekziston vetem nje mafie. Ajo siciliane, pra cosa nostra. Po te studjosh historin e mafies si lindi e ne vazhdim deri me ditet e sotme, do bindesh per kte

Mafia eshte nje grupim njerezish te identifikuar si organizata kriminale.

Vjen nga italishtja pasi e para organizate e tille u formua ne sicili dhe mbas saj u perhap ne gjithe boten. Por ka shume organizata te tilla jo vetem ajo italiane.
 
Prsh, vetem ne itali ka me qindra te tilla qe i quajn mafie. Duke filluar nga kamorra, ajo pulieze, bareze, kalabreze milaneze etj etj....jane pa fund por, asnjera nga keto nuk shkon as ne banjo pa aprovimin e cosa nostres. Pasi tashme kjo e fundit eshte vet qeveria. Dhe nuk operon vetem ne itali por ne te gjithe europen dhe me amerike
Dmth komandohen nga nje qe i urdheron ne cdo gje?
 
Llogjike. Vetem se tani nuk ka me emra. I fundit ishte Rina por dhe atij ja futi po cosa nostra pasi e prishi te gjithe strukturen qe i la Luciano Lico
Vizioni i ktij ishte qe ta bente mafien te "padukshme " Rina beri kasapane
 
Mario Puzo ka bere shume romane per kto.
(Autori Kumbarit)
Por sbesoj te kesh nerva te lexosh. Ne YouTube e gjen te gjithe historine
 
Ka nje problem. Cdo organizate kriminale quhet mafie. Ky eshte term i gabuar. Ekziston vetem nje mafie. Ajo siciliane, pra cosa nostra. Po te studjosh historin e mafies si lindi e ne vazhdim deri me ditet e sotme, do bindesh per kte
Nma.dakort me.ty qe vetem cosa nostra esht me antikja por ka.dhenshum te tjera qe jan hap ne sicili dhe amerike , shqiperia ska mafie dhe zor se do te ket. Mafia lindi per te ndihmuar popullin sicilian dhe perfundojnduke i ven gjoba e duke e vjel ku te mundet .
 
Nma.dakort me.ty qe vetem cosa nostra esht me antikja por ka.dhenshum te tjera qe jan hap ne sicili dhe amerike , shqiperia ska mafie dhe zor se do te ket. Mafia lindi per te ndihmuar popullin sicilian dhe perfundojnduke i ven gjoba e duke e vjel ku te mundet .
Kte jam duke te thene por nuk e ke kuptuar. Jane organizata krimininale por nuk mund ti quash mafie
Dhe ashtu eshte. Ne kishe u krijua. MAFIE.
Ne dialektin sicilian mi fia, vajza ime pasi sipas nje legjende, behet fjale per nje vajze qe perdhunohet nga pushtuesit francez. Disa studjues thone se jane iniciale ku thuhet vdekje francezeve ne sicili.
Tani te dalim ne teme. Pra tek organizatat. Jane te lire te veprojne por i paguajn "gjoben " cosa nostres. E para kjo dhe e dyta, nese behet fjale per dicka shume te rendesishme, nuk behet asgje pa lejen e saj.
Mos shko shume larg. Vet CIA ka qe ne luften e dyte botrore qe ka bashkpunuar me cosa nostren.
Kta quajn mafie 10 apo 50 njerez te bashkuar ne nje organizate qe shesin droge. E them prap. Mafia eshte nje strukture qeverisese e mirfillte qe, po te njohesh historine, i ngjan atyre te romakeve. Pra me governator, gjenerale dhe ushtar ku me krye qendron perandori.
Tani nese ke durim po ta shpjegoj.
"Gvernatoret" jane kryetaret e familjeve qe operojne ne nje X qytet. Me pas vine "gjeneralet " qe quhen kapiten, te cileve u caktohet te kontrollojne nje pjese te qytetit. Qe dmth, njeri ne jug, tjetri ne veri e me rradhe. Kapitenet kane ushtare qe sbatojne urdhrin e ketyre te fundit.
Ne krye te gjithe ketyre "governatoreve "pra kryetareve te famijeve qendron 1. Qe quhet bosi i boseve i cili eshte vendosur nga nje komision ku ne te cilin marrin pjese te gjithe. Si ishte Laki Lucano prsh,
Gjithsesi, te flasesh per kte duhen ore e ore
Por dua te them qe nuk quhet mafie cdo strukture kriminale
Pastaj dogma qe u formua per te ndihmmuar, eshte nje fals. Ne ate kohe, rripnin fshataret e varfer duke u marre tokat, bakti etj dhe i mbanin per argat
 
Un e di ndryshe qe u kriju me.mbroj popullin dhe perfundoj duke e vjel
Dogma kjo ishte. Dhe ne te vertet ndihmonte por kte ndihme duhet tua ktheje.
Ne kishe u krijua si nje vllazeri. Ku si simbol i ksaj vllazerie ishte nje kryq me dy shpata. Pastaj morri dimensione te ndryahne. Nuk duhet harruar qe kur u krijua ishte akoma koha e 'feudaleve " dhe ne arganizate merrnin pjese vetem njerezit me 'respekt " pra feudalet
 
Pa diskutim po.mos te ishte oendu buschetta akoma sdo dinin asgje per mafien aw sekrete ka qen tommasso ja nvorri te gjitha kur i vran familjaret dhe tha un skam.tradhtu cossa nosta esht ajo qe me.ka trdhtu mu
 
Pa diskutim po.mos te ishte oendu buschetta akoma sdo dinin asgje per mafien aw sekrete ka qen tommasso ja nvorri te gjitha kur i vran familjaret dhe tha un skam.tradhtu cossa nosta esht ajo qe me.ka trdhtu mu
Po e vertet. Te gjithe strukturen ai e tregoj.
Ka shkruar shume dhe Mario Puzo por i ka bere ne forme romanesh . Si Kumbari, OMERTA etj
 
Po e vertet. Te gjithe strukturen ai e tregoj.
Ka shkruar shume dhe Mario Puzo por i ka bere ne forme romanesh . Si Kumbari, OMERTA etj
Pp.dhe roberto saviano.ka.ber libra. Plus ai ato qe vran prokuroret pergjithshem falcone dhe borsselino hetoj shum.plis qe dhe shtti ka.qen ne mes andreoti beelusconi e kompani. Pastaj plasi.mafia gjith anej . Mu me.shum nga te gjitha historit me pelqen mafia capitale e romes massimo carminati ai esht i modh .
 
Pp.dhe roberto saviano.ka.ber libra. Plus ai ato qe vran prokuroret pergjithshem falcone dhe borsselino hetoj shum.plis qe dhe shtti ka.qen ne mes andreoti beelusconi e kompani. Pastaj plasi.mafia gjith anej . Mu me.shum nga te gjitha historit me pelqen mafia capitale e romes massimo carminati ai esht i modh .
Shiko!
Koka me e madhe e mafies ishte Laki Lucano.
Ai e strukturoj te gjithe mafien qe e beri nje "qeveri brenda qeveris " dhe kte e beri jo vetem ne amerike por dhe ne sicili. Ai ngriti komisionin ku merrnin pjese te gjithe kryetaret e famijleve mafioze dhe ne krye te ketij komisioni u vu ai. Dhe u quajt bosi i boseve.
Krahu tij i djatht ishte Mejer Lenski, nje cifut me nje mendje brilante por qe nuk merte dot poste drejtuese se nuk ishte italian.
Laki u denua me burgim te perjetshem por ne luften e dyte botrore, CIA i kerkoj ndihme per te zbarkuar ne sicili dhe per kte, do i falte denimin . Dhe ai e beri. Me pas shkoj ne sicili ku e riformoj mafien qe i gjithe ku komision, u quajt Cupola.
Une e kam studjuar shume se me eshte dashur ta bej por te flasesh per kte, duhen ore e ore
 
Yep e kishte zio totto. E kaloj tek provenzzano messina denara tani nuk dihet kush e komandon.por eksiston qe ckeme at pun tani e komandon shteti .
Kte e komanton shteti pra kto mafje kan nje KAPO qe i kontrollon dhe po asimilove KTE maroj puna!
Mafja shqiptare asiher nuk do zhduket deri sa te jete gjalle njerzimi !
Ndersa shqiptari vepron ndryshe ku secila bande ne grupin e vet me nje komandues nkrye.
Nese asimilojn kte del tjetri e kshu me rradhe !
Kte e ka than dhe Artan Hoxha qe i njef me ne detaje .
 
Kte e komanton shteti pra kto mafje kan nje KAPO qe i kontrollon dhe po asimilove KTE maroj puna!

Ndersa shqiptari vepron ndryshe ku secila bande ne grupin e vet me nje komandues nkrye.
Nese asimilojn kte del tjetri e kshu me rradhe !
Kte e ka than dhe Artan Hoxha qe i njef me ne detaje .
Fiks dhe jan me shum band se mafie mafia numeronte me mijera antar ?
 
Kte e komanton shteti pra kto mafje kan nje KAPO qe i kontrollon dhe po asimilove KTE maroj puna!

Ndersa shqiptari vepron ndryshe ku secila bande ne grupin e vet me nje komandues nkrye.
Nese asimilojn kte del tjetri e kshu me rradhe !
Kte e ka than dhe Artan Hoxha qe i njef me ne detaje .
Nuk ka nje struktur te mirfillte. Jane shume te ekspozuar. Prsh njihen te gjithe por, i mbajne se u duhen vota e kercenime
 
Shiko!
Koka me e madhe e mafies ishte Laki Lucano.
Ai e strukturoj te gjithe mafien qe e beri nje "qeveri brenda qeveris " dhe kte e beri jo vetem ne amerike por dhe ne sicili. Ai ngriti komisionin ku merrnin pjese te gjithe kryetaret e famijleve mafioze dhe ne krye te ketij komisioni u vu ai. Dhe u quajt bosi i boseve.
Krahu tij i djatht ishte Mejer Lenski, nje cifut me nje mendje brilante por qe nuk merte dot poste drejtuese se nuk ishte italian.
Laki u denua me burgim te perjetshem por ne luften e dyte botrore, CIA i kerkoj ndihme per te zbarkuar ne sicili dhe per kte, do i falte denimin . Dhe ai e beri. Me pas shkoj ne sicili ku e riformoj mafien qe i gjithe ku komision, u quajt Cupola.
Une e kam studjuar shume se me eshte dashur ta bej por te flasesh per kte, duhen ore e ore
Po dihet qe laki ishte ai mori xio toton ne band dhe ai vrau qe ne mosh te re per lakin dhe qendroj besnik , pasraj ja futi te gjitheve . Un si kam studju por jam fans i madh i shikoj te gjith dokumentaret me.kureshtje . Nese se ke pa.massimo carminiati shife pak. I ka rrenjet qe me nar dhe brigate rosse e deri sot komandon romen .
 
Po dihet qe laki ishte ai mori xio toton ne band dhe ai vrau qe ne mosh te re per lakin dhe qendroj besnik , pasraj ja futi te gjitheve . Un si kam studju por jam fans i madh i shikoj te gjith dokumentaret me.kureshtje . Nese se ke pa.massimo carminiati shife pak. I ka rrenjet qe me nar dhe brigate rosse e deri sot komandon romen .
Jo jo. Rines ja la pushtetin Luciano Lico. Ai ndoqi filozofine e Lakit. Ne kohen e Rines Laki kish vdekur
 
Top